luni, 1 septembrie 2008

Poluarea aerului

Citeste pana la capat sau nu mai citi deloc!!! Daca citesti ti s-ar parea cva interesant si, in acelasi timp, ingrijorator.

Poluarea aerului relizata de autovehicule prezinta doua mari particularitati: in primul rand eliminarea se face foarte aproape de sol, fapta care duce la realizarea unor concentratii ridicate la inaltimi foarte mici, chiar pentru gazele cu densitate mica si mare capacitate de difuziune in atmosfera. In al doilea rand emisiile se fac pe intreaga suprafata a localitatii, diferentele de concentratii depinzand de intensitatea traficului si posibilitatile de ventilatie a strazii. Ca substante care realizeaza poluarea aerului, formate dintr-un numar foarte mare (sute) de substante, pe primul rand se situeaza gazele de esapament. Volumul, natura, si concentratia poluantilor emisi depind de tipul de autovehicul, de natura combustibilului si de conditiile tehnice de functionare. Dintre aceste substante poluante sunt demne de amintit particulele in suspensie, dioxidul de sulf, plumbul, hidrocarburile poliaromatice, compusii organici volatili (benzenul), azbestul, metanul si altele.

Los Angeles este o aglomerare urbana-suburbana cladita pe o coasta deluroasa, avand in vecinatate la sud si la est Oceanul Pacific. Muntii se intind la est si la nord; de asemenea la nord se gaseste San Fernando Valley, o parte a orasului cu aproximativ o treime din populatia orasului. Los-Angeles-ul face legatura intre regiunile sale prin intermediul unor mari autostrazi de otel si beton, construite pentru transportul rapid, la mari viteze, dare care este de obicei congestionat de trafic. Smogul produs de gazele de esapament ale masinilor sau de alte surse este o problema continua a poluarii.
Source: http://www.referat.ro/referate/Poluarea_aerului_547.html

Cat despre poluarea din tara noastra, Romania, ea atinge un nivel destul de ridicat in marile orase precum Bucuresti. Aici, din cauza aglomeratiei si a masinilor care scot gaze de esapament, se creeaza efectul de sera care genereaza veri foarte calduroase, cu temperaturi ce pot depasi chiar si 45 grade Celsius. De aceea, in perioada iulie-august, se inregistreaza numeroase decese, mai ales in randurile cardiacilor, in Bucuresti si alte orase mari ale tarii. De asemenea, din cauza acestui aer toxic, multii dintre copii sufera de astm bronsic si sunt foarte sensibili la poluare. In Constanta, efectele poluarii sunt mai putini resimtite in aerul atmosferic datorita apropierii orasului de mare, care preia o buna parte din gazele poluante. Din aceasta cauza, Marea Neagra este intens poluata, iar adesea sunt inregistrate decese in randul vietatilor marine.

Un comentariu:

sorinho_adriano spunea...

poluarea este o mare problema mondiala si dak nu se face ceva prea curand va fi destul de nasol peste 30 de ani dak nu mai devreme